Zalazak sunca2019-02-14T15:17:35+00:00

KAKO UHVATITI LJEPOTU ZALASKA SUNCA MOBITELOM?

Romantične trenutke poput zalaska sunca želimo ovjekovječiti svojim mobitelom, ali fotografijama često ne uspijemo ocrtati svu ljepotu prirode. Savjetima iz vlastitog iskustva i uz Galaxy Note9 Goran vam pokazuje kako iskoristiti sav potencijal kamere vašeg smartphonea, a da dobijete fotografiju kakvu zaslužujete.

Zalazak sunca – je li ga moguće uhvatiti?

Bilo da ste profi-fotograf ili amater, zalazak sunca jedna je od najizazovnijih scena koju možete snimiti. Situacija je neprocjenjiva da biste je propustili, ali istodobno je i najambiciozniji svjetlosni trenutak koji kratko traje.

Sjetite se samo koliko ste puta posegnuli za mobitelom ili fotoaparatom kad je sunce počelo uranjati negdje „iza“ obzora, a onda ostali razočarani rezultatom. Usmjerite mobitel u horizont, kliknete i očekujete savršenu presliku tog čarobnog trenutka, ali nakon pregleda fotografije shvatite da vam je sunce „ubilo“ detalje ili da ste uhvatili više tame nego svjetla dok sunce blago nestaje na obzoru i gubite priliku za ponovni pokušaj.

Ne brinite se, pripremio sam za vas niz savjeta koji vam mogu omogućiti zapanjujuću fotografiju zalaska sunca te upute kako možete jednostavno primijeniti svoje nove vještine uz Galaxy Note9.

Kada sunce zalazi?

Iako ovo pitanje djeluje kao dio kviza, ono je vrlo važno u fotografiji. Naime, osim dobrim smartphoneom poput Galaxy Note9, potrebno je oboružati se i strpljenjem te čekati idealan trenutak za klik. Os kretanja sunca nije okomita pa je kut sunčevih zraka promjenjiv te ovisi o godišnjem dobu i lokaciji na kojoj se nalazite. Negdje je dan dulji, a negdje kraći i ako planirate fotografirati zalazak, valja provjeriti koji vremenski interval vrijedi za vašu lokaciju. Ne morate se zamarati računanjem jer na raspolaganju imate mnoštvo aplikacija koje vam pomažu da odredite točno vrijeme za trenutačnu lokaciju.

Nakon što skupite sve važne informacije, poželjno je da na lokaciju dođete barem sat vremena ranije i odaberete optimalno mjesto za savršenu fotografiju. Iako imam mnogo utakmica u nogama kad su zalasci u pitanju, dok sam ga iščekivao na plaži Jambiani na Zanzibaru ipak sam se morao nadati da će mi nebo biti sklono.

Naučite uhvatiti ljepotu zalaska sunca! Pogledajte video.

Kako do savršene fotke zalaska?

Pri postavkama kamere na Galaxy Note9 savjetujem vam da se koristite dvjema opcijama, ovisno o namjeni fotografije. Ako fotografiju želite objaviti na društvenoj mreži, koristite se automatskim načinom fotografiranja koji je prilično brz, autofokus radi odlično i dat će vam odličan dinamički raspon.
Ipak, kada je riječ o fotografijama koje ćete htjeti ispisati, fotografirajte u pro-modu pri čemu je potrebno podesiti sve postavke, kao što su otvor blende, brzina okidanja i ISO. U pro-modu postoji opcija automatskoga i manualnog izoštravanja. Razlika između tih opcija jest u kvaliteti fotografije, odnosno veća razlučivost znači i kvalitetniji ispis.
Na kraju, u postavkama profesionalnog načina odaberite spremanje fotografija u jpeg i raw obliku. Raw file (datoteka) otpočetka izgleda manje kvalitetno jer fotografiji nedostaje kontrasta, oštrine i boje koji se dodaju u postprodukciji. Raw uz veću kvalitetu omogućuje puno više prostora u obradi fotografija.

Što je najvažnije pri fotografiranju zalaska?

Najvažniji savjet koji vam mogu dati je go with the flow. Dakle, vodite se osobnim doživljajem trenutka, pronađite lokaciju i kut koji točno prikazuje ono što vidite i osjećate jer to je bit fotografije.

Prije konačnoga klika izbacite iz kadra sve što je nepotrebno, što vam smeta ili što vam odvlači pažnju sa zalaska sunca. Trenutak kada nebo dodiruje zemlju u svoj raskoši zalaska treba vam donijeti spokoj, i u prirodi i na ekranu.

Goran