test

KAKO SNIMITI VRHUNSKI TIMELAPSE?

Da je profesionalne fotografije ili video materijal zaista moguće snimiti kamerom pametnog telefona, potvrđuje Goran Jović, višestruko nagrađivani hrvatski profesionalni fotograf. Iz prve ruke doznajte što je timelapse, koje su njegove prednosti, te kako uz pomoć kamere Galaxy Note9 uređaja dobiti vrhunski materijal.

Profesionalne fotografije dostupne svima – san ili stvarnost?

Složit ćete se da je moderan svijet tehnologije i društvenih mreža stvorio neprestanu naviku bilježenja svih naših dnevnih aktivnosti kamerom i njihovo dijeljenje s ljudima koji nas okružuju. Fotografija time više nije samo medij i umjetnost, nego je postala i dnevni ritual. Svi na neki način pamtimo svijet koji nas okružuje i želimo s drugima podijeliti svoj doživljaj svijeta, a onda smo ponosni kad to napravimo kvalitetnom fotografijom, a pritom i drugi cijene naš rad.

Fotografi koji se fotografijom bave samo iz hobija ali amaterski, cijenit će moderan mobilni uređaj opremljen vrhunskim kamerama, koje će im pružiti osjećaj sigurnosti. S druge strane, profesionalni fotografi jednako toliko cijene vrhunske kamere mobilnog uređaja jer su njihove naprtnjače neusporedivo lakše, a fotografija snimljena uz Galaxy Note9 izuzetne kvalitete.

Što je timelapse?

Timelapse je tehnika fotografiranja kod koje se fotografije uzastopno bilježe u puno sporijem intervalu nego će biti prikazane. Konačan rezultat je video koji dobiva nevjerojatni efekt ubrzavanja vremena u kojem možete pratiti kretnju nekog predmeta ili pojave.

Ukoliko vam to nije najjednostavnije za razumjeti, onda najkraće rečeno i svima shvatljivo – timelapse je video suprotan slow-motionu.

Naučite snimiti timelapse! Pogledajte video.

Što vam je potrebno za dobar timelapse?

Osim Galaxy Note9 ili smartphona s kamerom visoke kvalitete, za dobar timelapse potreban vam je atraktivan pejzaž i predmet ili neki objekt koji se kreće. Oblaci su najzgodniji a i moj najdraži objekt za timelapse, pa ću vam pokazati kako snimiti timelapse s oblacima.

Jednom kada svladate samu tehniku možete isprobati i eksperimentirati s bilo čim što se kreće. Međutim, za kvalitetan timelapse poželjno uz Galaxy Note9 imati i njegov stalak koji ćete podesiti za što bolju stabilnost tijekom snimanja.

Nakon što ste izabrali svoju scenu i namjestili mobitel, nužno je posvetiti se postavkama kamere. Postavke ovise o uvjetima koje sama scena donosi.

U priloženom videu namibijsko nebo obilovalo je sporim oblacima, pa je idealan vremenski interval bio pet sekundi za fotografiju. Ovakav odabir intervala znači da će ubrzanje prirodne kretnje oblaka biti 150 puta. Nakon što ste odabrali interval, valja pripaziti da zaključate postavke bijele boje (white balance lock), te ekspoziciju (exposure lock).

Kada savladate tehniku snimanja te pronađete kvalitetne lokacije za svoj novi foto-hobi, svakako pripazite na pregrijavanje uređaja. U mom slučaju koji pretpostavlja lutanje pustinjama svijeta, jako sunce može dovesti do pregrijavanja uređaja te bi bilo pametno zaštititi ga – makar i vlastitim šeširom pod cijenu sunčanice 😉

Koje su prednosti i mane timelapsa?

Jednom kada usavršite određivanje intervala i idealnih postavki kamere, timelapse će se pokazati jednom od tehnika koja zahtijeva minimalan trud, a donosi vrhunski doživljaj. Naime, za snimanje videa s vremenskim intervalom od 5 sekundi za fotografiju, morate snimati barem 25 minuta za kvalitetan video od 10 sekundi. Timelapse vam dozvoljava da tih 25 minuta utrošite na sebe: pojedete sendvič, protegnete noge, osvježite se ili naprosto uživate u prirodi. 🙂

Što se tiče mana koje timelapse donosi sa sobom, njih je teško pronaći. Jedino što se može dogoditi je da vam dosadi ubrzavati vrijeme, pa se prebacite na slow-motion dok ponovno ne napunite baterije.

Uživajte u fotografiranju, isprobajte sve postavke uređaja koje su vam na raspolaganju i dobro se zabavite.

Goran

By |2019-02-01T12:56:55+00:00February 1st, 2019|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment