Slow-motion2019-02-14T15:07:09+00:00

PRODULJITE NAJLJEPŠE TRENUTKE UZ SLOW MOTION

Klasičnim videom često ne uspijemo uloviti sve detalje najljepših scena i doživljaja. Uz profesionalnog fotografa Gorana Jovića i Galaxy Note9 naučite kako usporiti vrijeme i izvući najbolje iz svakog trenutka.

Što je slow motion?

S efektom slow motion najčešće se susrećemo u dramatičnim filmskim kadrovima ili odlučujućim trenutcima utakmica, čime ionako važne scene postaju još dojmljivije. Za razliku od timelapse videa koji pruža efekt ubrzavanja vremena, slow motion je tehnika snimanja kojom se stvara dojam kako je vrijeme posve usporeno. Ovakav se efekt najčešće postiže tako da se svaki kadar snimi u mnogo bržem intervalu nego što bude prikazan. Stoga kada se prikazuje u uobičajenoj brzini, djeluje izrazito sporo, pridajući snimki dramatičnost. 😊

Što vam je potrebno za dobar slow motion?

Osim sjajnog uređaja poput Galaxy Note9, potrebna vam je i dobra lokacija. Pri tom je poželjno da lokacija bude atraktivna i lišena nepotrebnih detalja; ja sam na svojem putovanju izabrao Dolinu mrtvih stabala u prekrasnoj pustinji Namib, u kojoj sam se poigrao s pijeskom nošenim vjetrom i slapovima.
Kada pronađete lokaciju, valja se posvetiti sljedećim „zahtjevima“, a to su atraktivan kadar i atmosfera. Pitate se o kakvoj atmosferi govorim? O iskorištavanju vremenskih uvjeta, poput kiše, snijega ili vjetra; oni stvaraju atmosferu koju možemo usporiti do krajnjih granica i tako je bolje osjetiti.

Naučite snimiti slow motion! Pogledajte video.

Kako snimiti dobar slow motion?

Slow motion je efekt koji ne zahtijeva mnogo igre s postavkama telefona te vam omogućuje bezbrižno fotografiranje. Galaxy Note9 posjeduje aplikaciju koju pokrenete i voilà – vrijeme teče sve sporije, dopuštajući vam da primijetite detalje koji su ljudskom oku neprimjetni u prirodnoj kretnji.

Koliko je ova tehnika jednostavna dokazuje i to da je možete snimiti iz ruke. Ipak, kao odličan dodatni alat preporučio bih gimbal koji će vam stabilizirati ruku i ublažiti sve vaše kretnje.

Na kraju, kao najvažniji savjet poručio bih vam – budite jedinstveni i različiti. Ako primijetite da je neki detalj jako atraktivan mnogim fotografima i da ga svi promatraju iz jednoga kuta, vi odaberite svoj put i svoj kut. Napravite razliku. 😉