Podvodna fotografija2019-02-14T15:03:47+00:00

ULOVITE SAVRŠENU PODVODNU FOTOGRAFIJU PAMETNIM TELEFONOM

Svu ljepotu i mističnost podvodnog svijeta nemoguće je uhvatiti golim okom, ali je itekako moguće mobitelom! Goran Jović otkrit će vam slatke muke podvodne fotografije i pokazati kako ih svladati uz Galaxy Note9!

Što čini podvodnu fotografiju toliko izazovnom?

Podvodna je fotografija danas svojevrsni „must have“ u svijetu fotografije. Napredak tehnologije otvorio je put sve širem spektru tehnika snimanja stoga nije čudno da se mobilna industrija, sa Samsungom na čelu, upustila u doradu mobilnih uređaja koji vam omogućuju podvodno snimanje.

Podvodna fotografija iznimno je zahtjevna tehnika uzmemo li u obzir da ste najprije trebali svladati sve blagodati svojeg uređaja na kopnu, a potom odlučili zaroniti ga pod površinu vode. Ova vrsta fotografije izrazito je specifična jer vas limitira na nekoliko načina; uvjeti pod vodom znatno se razlikuju od onih na kopnu te ih mnogo teže kontrolirate, a s obzirom na to da fotografiranje pod vodom podrazumijeva objekt u kretnji, i šanse za „popravni“ su manje. Tijekom podvodnog snimanja morate biti i fotograf i lovac, no sav trud će se isplatiti jednom kad vidite rezultate.
Neovisno o tome planirate li snimati na manjim ili većim dubinama, pripremite se na puno ronjenja 😊

Naučite kako uloviti savršenu podvodnu fotografiju! Pogledajte video.

Odakle početi?

Podvodno fotografiranje zahtijeva dva rekvizita kako biste dobili sve ono što uređaj nudi. Za početak vam je potrebno podvodno kućište kako biste zaštitili svoj Galaxy Note9. Ono nije skupo te ga možete nabaviti za otprilike 100 do 150 kuna. Preporučio bih vam da testirate kućište prije same upotrebe tako da ga potopite na nekoliko sati u posudu s vodom i potom provjerite je li unutrašnjost potpuno suha.
Osim kućišta trebat će vam i crveni filtar koji možete podesiti na vašem Galaxy Note9, koji omogućuje hvatanje cijelog spektra boja u šarenilu podvodnog svijeta.

Kako napraviti atraktivnu fotografiju pod vodom? Prije svega važno je znati je li motiv vaše snimke statičan ili pokretan te imate li dobre svjetlosne uvjete. Dakle, idealno je fotografirati kada je sunce iznad vas. Izlazak i zalazak sunca nisu idealne opcije za podvodno snimanje, osim ako ne odlučite u cijelu priču uključiti i podvodnu rasvjetu.

Što je najvažnije znati tijekom „lova“ na podvodnu fotografiju?

Kao i uvijek – najvažniji je što čistiji kadar. Vi ste „redatelj“ vlastite fotografije, stoga izbacite sve što vas zbunjuje i usredotočite se na glavni motiv. Kao što sam spomenuo na početku, ako je vaš objekt u pokretu, odnosno ako je riječ o životinji, morate poznavati njezine kretnje i postati svojevrsni lovac. Zamislite da je podvodna fotografija ekvivalent safariju na kopnu. Morate poznavati svoju „lovinu“ da biste je uhvatili u prirodnom kretanju.
Za kraj bih naglasio da svjetlo i dalje igra važnu ulogu te nije loše okušati se u podvodnoj fotografiju u različitim vremenskim intervalima. S vremenom ćete naučiti ritam kretanja svjetla i s lakoćom snimati savršene fotografije.
Podvodni je svijet savršenstvo, stoga mobitel u ruke i pod vodu! 😉

Goran